RuuviTag – sääasema puhelimellesi – osa 1/2

RuuviTag – sääasema puhelimellesi – osa 1/2

RuuviTag kansi aukaistuna

RuuviTag

Suomalainen Ruuvi Innovations Oy on kehittänyt pienen laitteen, jolla voidaan mitata mm. lämpötilaa, ilmankosteutta ja ilmanpainetta. Laitteen nimi on RuuviTag. Läpimitaltaan laite on n. 5cm, ja se painaa vain 25 grammaa. Laitteen mittaamia tietoja voidaan seurata langattomasti esimerkiksi älypuhelimella. Ruuvi tarjoaa omaa ilmaista ohjelmistoaan sekä Apple-, että Android-laitteille. Ohjelmisto on ladattavissa suoraan kunkin älylaitteen omasta sovelluskaupasta. Kirjoittamishetkellä, yksi laite veroineen maksaa Ruuvin omassa kaupassa 36e, ja kolmen laitteen pakkaus 86e. Ruuvin kauppa löytyy osoitteesta shop.ruuvi.com.

Tällaisia usein pieniä, etäseurattavia ja etäohjattavia laitteita kutsutaan yleisesti ns. IoT-latteiksi. ’IoT’ tulee englannin kielen sanoista ’Internet of Things’, eli suomeksi ’Esineiden Internet’. Näissä laitteissa on joko suoraan internet-yhteys, tai ne lähettävät tietojaan esimerkiksi juurikin älypuhelimeen, kunhan puhelin on lähietäisyydellä (jotain kymmeniä metrejä).

Miten RuuviTag toimii?

RuuviTagissa on vaihdettava akku, jolle luvataan jopa kolmen vuoden kestoa normaalikäytössä. Laitteessa ei ole käytännössä minkäänlaisia asetuksia joita käyttäjä voisi muuttaa, vaan laite alkaa toimimaan täysin automaattisesti kun akun kiinnittää. Tosiasiassa laitteessa on parikin nappia kannen alla, mutta niitä ei normaalikäytössä tarvita mihinkään. Kun akku on kiinnitetty, laite alkaa siis heti mittaamaan tietoja ilmasta. Samalla se alkaa lähettämään mittaamiaan tietoja Bluetooth lähetystekniikalla. Kaikki lähettyvillä olevat Bluetooth-vastaanottimet saavat RuuviTagin lähettämät mittaustiedot, mahdollisesti myös esim. lähin naapurisi. Tämä tuskin haittaa, sillä tietohan on vain ilman lämpötilaa, kosteutta, painetta, jne.

Älypuhelimessasi on myös Bluetooth-vastaanotin, joka pitää toki kytkeä ensin päälle. Kun vastaanotin on päällä, puhelimesi saa RuuviTagin lähettämät tiedot, kunhan etäisyys ei ole liian suuri. Maksimietäisyys lienee noin 100 metrin paikkeilla, eli omakotitalossa mittaustiedot yltävät mainiosti toiseenkin päähän taloa. Toki seinämateriaalit vaikuttavat kuuluvuuteen. Esim. takan yhteydessä oleva kivimateriaali heikentää signaalia varmasti.

Puhelimesi tarvitsee vielä ohjelmiston, joka osaa RuuviTagin mittaustietoja tulkita ja esittää. Tähän tarkoitukseen on siis tarjolla Ruuvin oma ohjelmisto älylaitteiden sovelluskaupoissa. Sinun tarvitsee vain lisätä ohjelmiston havaitsema RuuviTag listalle, ja alat näkemään mittaustietoa. Sovellukella voidaan katsoa myös vuorokauden mittaista historiaa esim. lämpötilakäyrän muodossa.

Ruuvi Station-sovellus Android-puhelimessa.

Huomaa kuitenkin, että RuuviTag-laite ei itse tallenna mitään tietoja. Jos olet poissa kotoa puhelin mukanasi, et näe tältä ajalta mittaustietoa historianäkymästäkään, koska puhelin ei ollut tarpeeksi lähellä tietoja tallentamassa. Tähänkin on ratkaisuja, mutta se vaatii lisähankintoja ja tietoteknistä osaamista. Palaan tähän tulevissa postauksissa, joten jos kiinnostuit, seuraa blogiani!


Mainos


Toinen osa: RuuviTag – sääasema puhelimellesi – osa 2/2


Lue myös:
Android-sovellus ei käynnisty – mikä avuksi?


*Tämä artikkeli sisältää mainoksia. Mikäli teet ostoksia ko. linkkien kautta, saan niistä pienen komission.*

Teijo

Kommentointi on suljettu.